Ana Sayfa » Hakkımızda
S
Hakkımızda
Her sektörde ve alanda toplum bireyleri, kamu/özel kurumlar ve ülkeler tarafından üretilen verinin kullanımının sağladığı faydanın anlaşılmasıyla ortaya çıkan “büyük-veri” kavramının öneminin pekişmesi, politika önerilerinin oluşturulmasında farklı bakış açılarının ortaya konulmasını sağlamakta ve ilgili sektörlerde doğru (optimal) politikaların uygulanabilmesine yardımcı olarak küreselleşme ve artan teknoloji yarışında ülkemizi ve kurumlarını ön plana çıkartabilmektedir. Dünya Ekonomi Forumu (WEF) çerçevesinde veri bilimcilerinin gelecekte en çok talep edilen meslekler listesinde ilk sıralarda yer aldığı değerlendirilmektedir. “Veri Bilimi ve Analitiği” üzerine yapılan yatırımların sağladığı faydalar göz önüne alındığında, bu konuda yetişen insan gücüne yatırım yapan ülkelerin gerek eğitim, sağlık, teknoloji ve pazar payı gerek siyasal konjonktürler çerçevesinde gelecek nesillerinin kazançlı olacağı vurgusu yapılmaktadır. Ek olarak, geleceğin bilim insanları için YÖK-Gelecek Projesi kapsamında ülkemizde nitelikli insan gücü ihtiyacının karşılanması için gereken öncelikli alanlar içinde “Veri Bilimi” ne yer verilmektedir. Üniversitemizin misyon ve vizyonları doğrultusunda gerçekleştirilen bilimsel faaliyetlerinin ülkemizin sürdürülebilir kalkınma yolundaki öncelikleri ile ilişkilendirilmesiyle hem kamu yararı hem de toplum yararının ön plana çıkartılması önem arz etmektedir.
Gelecek dönemlerde, kamu/özel sektörlerin ilgili alanlarında analiz için değerlendirilmeye alınacak uygun veri grubunun belirlenmesi ve modelleme araçlarının kullanılarak elde edilen sonuçlarla iş-süreç transformasyonlarının raporlanması ve uygulamalarının gerçekleştirilmesi toplumsal, bölgesel ve ülkesel getiri sağlanması için önemli olmaktadır. Ek olarak, büyük miktarlarda ve farklı disiplinlerde üretilen verinin, işlenmesi, yönetilmesi, saklanması ve anlamlandırılması için farklı disiplinleri bir araya getirebilen programların oluşturulması gerekmektedir. Bu çerçevede, inovasyon faaliyetlerini gerçekleştirerek rekabet avantajının yaratılabilmesi ve sürdürülebilmesi için gerekli olan beceri ve birikimin sağlanarak iş-gücünün ortaya çıkartılmasında üniversiteler ön plana çıkmaktadır. Üniversiteler arasındaki bilimsel ve eğitim-öğretim faaliyetleri göz önüne alındığında üniversiteler arasındaki fark daralırken, küreselleşme ve teknoloji/yazılım kullanımıyla birlikte değişen rekabet koşulları çerçevesinde, yeni fikir ve atılımları hayata geçirmekte hızlı-yaratıcı adımlar atarak çeşitlilik yaratan üniversiteler hem kendilerine hem de ülkelerine, alınan sağlıklı kararlarla, katma değer sağlamaktadır. Deney tasarım süreçlerini içinde barındıran ve mekanizmaların yapısının ortaya çıkartılmasını sağlayan “Veri Bilimi ve Analitiği” Yüksek Lisans programının açılmasıyla, üniversitemizde farklı disiplinlerdeki problemleri büyük veri teknolojileri kullanarak çözüm ortaya koyabilen ve geliştirebilen insan kaynağının oluşturulması sağlanmaktadır. Sektörel ihtiyaçların değişerek çeşitlenmesi, veri bilimi ve analitiğine önem veren üniversiteleri hem ülke bazında hem de küresel bazda bir adım öne taşıyarak rekabetçi bir ortam yaratılmasını sağlamakta ve bünyesinde bulundurduğu bilim insanlarının ulusal/uluslararası çoklu iş-birliklerine imkân sağlarken; yetiştirdiği öğrencilerin istihdam olanaklarını arttırabilmekte ve çeşitlendirebilmektedir. Temel alanları dışında birçok temel bilim dalıyla ilişkili olan “Veri Bilimi ve Analitiği” programlarında yetişen öğrencilerin optimal çıktının sağlanması konusunda edindiği yeti neticesinde, özelleşme alanlarına göre gerek kamu gerek özel sektörde sorun-çözüm aşamalarını tasarlayarak geliştirebilmeleri, nitelikli-istihdam oranının arttırılmasına da fayda sağlayabilmektedir. Bu kapsamda, üniversitemiz düzeyinde sağlanan çıktı kazanımları, hızlı değişen piyasa koşulları ve daralan kar marjları nedeniyle zorlaşan rekabet ortamında, verimlilik, karlılık, sürdürülebilir üretim süreçleri vb. gibi alanlarda yüksek hacimli verilerden iş-değeri yaratan veri analitiği ile bilgi ve araçlara erişim sağlanması hem kamu hem de özel sektör göz önüne alındığında, bölgemiz ve ülkemiz üzerinde doğrudan katkı sunacaktır.
Problem analizinde veri toplama ve yorumlama yetisine sahip, yapay zekâ ve diğer teknikleri/araçları kullanabilen ve geliştirebilen var-olan insan kaynağının geliştirilmesi ve arttırılması planlanmaktadır. Ek olarak, önümüzdeki dönemlerde akademik alanda, araştırma şirketlerinde/laboratuvarlarında ve kamu/özel sektörde ortaya çıkacak ulusal/uluslararası yetişmiş iş-gücü ihtiyacı talebinin karşılanmasının sağlanması planlanmaktadır. Farklı disiplinlerdeki dinamik veriyi tanımlayan, gruplandıran, analiz eden ve yorumlayarak rekabet ortamına yenilikçi değerler katabilen insan kaynağı arayışının karşılanmasını sağlayacak “Veri Bilimi ve Analitiği” programında, yüksek lisans düzeyinde alınacak eğitim-öğretim ile hem ülkemizde hem de küresel boyutta lisansüstü programlara kabul edilebilmenin yanı sıra elde edinilen bilgi birikimiyle teknik insan gücü oluşturarak sektörel istihdamlarının sağlanması ve hem çok-disiplinli hem de çok-uluslu projelerde yer alınarak bireysel faydanın yanı sıra bölgesel/ülkesel kazanıma faydalı olunması sağlanacaktır.
Bu içerik 22.11.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 250 kez okundu.